ERIK PÅ VEJ UD Alt tyder på, at cirka hver femte borgmester efter kommunalvalget bliver en kvinde, og dermed går vi mod historisk rekord. Især i hovedstadsområdet og Sjælland rykker kvinderne ind i borgmesterkontorerne. Herning, Thisted, Brønderslev, Frederikshavn og Kolding kan også få kvinder på posten.
I mange år var det en dårlig joke, at der var lige så mange kvindelige borgmestre i Danmark, som der var borgmestre, der hed Erik. Nemlig syv af hver.
Kønsbalancen på Danmarks 98 borgmesterkontorer er stadig pilskæv, men et hurtigt kig på borgmesterkandidaterne til kommunalvalget i 2021 viser, at flere kvinder end nogensinde er på vej mod borgmesterkæderne. Borgmester-Erik må i flere kommuner vige stolen for Sophie, Dorte, Helle, Merete, Marie, Birgit og andre kvinder.
Efter kommunalvalget i 2017 fik vi bare 14 kvindelige borgmestre. Ved valget i 2013 rykkede kun 12 kvinder ind på borgmesterkontorerne på Danmarks 98 rådhuse.
Ved kommunalvalget til november peger alt på, at Danmark slår rekord i kvinder med borgmesterkæder. Her følger et hurtigt overblik over kvindelige borgmestre og borgmesterkandidater.
København: Sophie Hæstorp Andersen er Socialdemokratiets kandidat til overborgmesterposten efter Frank Jensen og storfavorit til borgmesterkæden. Hovedstadens næststørste parti Enhedslisten har Line Barfod som trækplaster. Sisse Marie Welling (SF) Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Mia Nygaard (Rad) er også i front for deres partier. Afhængig af valgresultatet kan det ende med kvindelig overborgmester og fire kvindelige borgmestre i København.
BYDRONNINGERNES SJÆLLAND
Lyngby: Borgmester Sofia Osmani (K) er favorit til at generobre posten.
Gladsaxe: Borgmester Trine Græse (A) står til genvalg.
Hvidovre: Borgmester Helle Moesgaard Adelborg (A) står til genvalg.
Rødovre: Borgmester Britt Jensen (A) overtog posten sidste år efter Erik Nielsen og skal for første gang møde vælgerne som borgmesterkandidat. Hun er storfavorit.
Ishøj: Merete Amdisen (A) har kurs mod borgmesterposten, efter at bykongen gennem snart 20 år Ole Bjørstorp blev vraget af S-medlemmerne som spidskandidat.
Helsingør: Borgmester Benedikte Kiær (K) har siden 2014 regeret i byen og står til genvalg.
Hillerød: Borgmester Kirsten Jensen (A) står til genvalg.
Greve: Borgmester Pernille Beckmann (V) står til genvalg.
Køge: Borgmester Marie Stærke (A) står til genvalg.
Holbæk: Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (A) blev ved valget i 2017 Danmarks yngste borgmester nogensinde. I år fylder hun 29 år og står til genvalg.
Stevns: Borgmester Anette Mortensen (V) er favorit.
Faxe: Socialdemokratiets borgmesterkandidat Christina Birkemose (A) har gode chancer for at overtage Venstre-borgmester Ole Vives kontor. Liste A fik et supervalg i 2017 med 29,2 procent af stemmerne, mens Venstre fik 25 procent men allierede sig med Dansk Folkeparti for at få borgmesterposten. Dengang havde DF kanonvalg på 15,8 procent i Faxe.
Nyborg: Sonja Marie Jensen (A) udfordrer siddende borgmester Kenneth Muhs (V). Den 26-årige politiker har blandt andet gjort sig bemærket ved at påpege sexisme i byrådet.
HERNING FÅR KVINDELIG BORGMESTER
Herning: Dorte West (V) tager over efter Lars Krarup (V) i sommeren 2021. Stor sandsynlighed for at Venstre bevarer borgmesterposten i november, og Herning får sin første kvindelige borgmester.
Thisted: Borgmester Ulla Vestergaard (A) har en pæn chance for genvalg.
Frederikshavn: Borgmester Birgit Stenbak Hansen (A) forventes igen at støvsuge den nordjyske kommune for stemmer.
Brønderslev: Bettina Bøcker Kjeldsen (A) har gode chancer for at vælte Venstre-borgmester Mikael Klitgaard og tilbageerobre borgmesterkæden. Den nordjyske kommune har tidligere haft Lene Hansen (A) som borgmester i flere omgange. Ved kommunalvalget i 2017 fik Venstre 34,1 pct. af stemmerne i kommunen, mens Socialdemokratiet fik 32,2 procent.
Jammerbugt: Socialdemokratiet har valgt Diane Arestrup som borgmesterkandidat. Hun skal forsøge at indtage borgmesterkontoret, hvor Mogens Gade (V) har siddet siden kommunesammenlægningen i 2007. Venstre fik 46,5 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2017, mens Socialdemokratiet fik 27,1 procent, så det bliver en svær kamp.
Spændende valgdramaer i Sønderborg og Kolding
Sønderborg: Ellen Trane Nørby (V), medlem af Folketinget og tidligere minister udfordrer S-borgmester Erik Lauritzen. Han fik et flot personligt valg i 2017 og fremgang til S, der fik 41,5 procent af stemmerne. Det bliver op ad bakke for Ellen Trane at vælte den populære borgmester, men hun er kendt og respekteret i det sønderjyske, så intet kan udelukkes. En af de kommuner jeg virkelig vil holde øje med i november.
Kolding: Eva Kjer Hansen (V), medlem af Folketinget og tidligere minister, Birgitte Munk Grunnet (A) og tidligere udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal bejler alle til borgmesterposten, der bliver ledig efter Jørn Pedersen (V). Det bliver et brag af en kommunalvalgkamp at følge.
Odder: Lone Jakobi (A) borgmesterkandidat udfordrer nuværende V-borgmester Uffe Jensen. Han er populær, men Venstres dyk i meningsmålingerne kan koste stemmer.
De to regionsborgmestre Stephanie Lose (V) i Sydjylland og Ulla Astmann (A) i Nordjylland forventes begge kanonvalg.
Listen er ikke udtømmende, men giver et fingerpeg om kvindernes indmarch på borgmesterkontorerne.
Af de 14 kvinder, der blev valgt som borgmestre i 2017 genopstiller tre af dem ikke. På Bornholm har Winni Grosbøll fået nyt job, og på Fanø dropper Alternativets borgmester Sofie Valbjørn kommunalpolitik. Roskildes borgmester Joy Mogensen er stoppet for at blive kulturminister.
Opdateret med flere borgmesterkandidater 25. januar 2021.